Peabs växthus i Linköping gör att gator och torg blomstrar

Sedan färdigställandet av Peabs växthus i Linköping 2016 har vi försett kommuner och bostadsbolag med flera hundra tusen växter. I år levererar Peab 23 000 penséer, 33 000 sommarväxter och 16 000 höstblommor till kunder i och omkring Linköping.

Säsongen för växthuset är lång. Den börjar redan under årets första veckor då plugg till penséerna sätts. När dessa är levererade startar odlingen av de 33 000 sommarblommorna som börjar levereras till kunderna i slutet av maj. Bland annat förser Peab Stångåstaden, det största bostadsföretaget i Linköping, med stora amplar men blommor levereras och planteras även i Åtvidabergs, Västerviks och Valdemarsviks kommuner.

– Det är fantastiskt att vi har tillgång till ett eget växthus som dessutom till stora delar är automatiserat. Fjärrvärme, ventilation och bevattning sköter sig självt liksom gödslingen som pytsas ut med vattnet, säger Johan Svensson, Projektchef på Peab i Linköping

Med Åtvidabergs kommun har Peab ett driftavtal. I avtalet ingår att leverera och planera blommor på ortens gator och torg under vår, sommar och höst. Anna Johansson, administratör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Åtvidabergs kommun, har varit med i planeringen gällande vilka blommor som ska levereras sedan ett par åt tillbaka.

– Blommorna skapar stor glädje bland våra invånare och det är lite av ett startskott för sommaren. Dessutom känns det extra bra att veta allt om blommornas ursprung, att de är närproducerade, säger Anna Johansson, Åtvidabergs kommun.

Helén Jonsson och Gunilla Petersson på Peab arbetar för fullt med att leverera och plantera sommarblommorna.

– Det bästa med att arbeta med blommorna är att få styra över sin egen tid och att få vara ute mycket, säger Helén Jonsson.

Fakta om Växthuset

2015 påbörjades arbetet med att bygga det 800 kvadratmeter stora växthuset och ett år senare stod det klart. Växthuset är tillverkat av kanalplast vilket fungerar utmärkt som isolering. Ventilationen i växthuset sker via reglercentralen med automatisk öppning och stängning i taket. Isolering i taket sker via uppvärmning av luftspalt mellan två lager plast - en miljöanpassad konstruktion.

  • 44 st odlingsbord med automatbevattning från slutet retursystem.
  • Plats för ca 160 amplar med automatbevattning, gödning och näring.
  • Skuggväv som styrs av innertemperatur och solljus.
  • Uppvärmningen under vinter, tidig vår, sker via värmefläktar med fjärrvärme som värmekälla.
  • Automatisk styr- och reglercentral av bevattning, värme och skuggväv.