Nybyggda Surflekan i Helsingborg

Gröningens lekplats är en av Helsingborgs mest välbesökta och 2019 tog Helsingborgs Stad beslut att bygga om och utveckla lekområdet och Peab kontrakterades för att göra uppdraget. I slutet av april 2020 öppnades lekplatsen för allmänheten. Den nya lekplatsen heter ”Surflekan” och har surftema med fokus på balanslek och tillgänglighet.

Förväntansfulla barn som följt bygget hela våren rusade in och skratten fyllde lekplatsen när de testade att åka rutschkana ut ur den stora maneten, klättrade i hajgapet och utmanade varandra i vågens klätternät.

Åh så fint, äntligen kan i komma hit och leka,
som vi har längtat.
Lycklig mamma

Arbetet drog i gång i september 2019 med att riva den gamla lekplatsen. Då det nya lekplatsområdet har utökats ingick i uppdraget även att marken skulle saneras då detta är er ett gammalt spårområde. Lekområdet har fått belysning samt att lekplatsen tillgänglighetsanpassats på sina ställen för att inkludera fler besökare.

Helsingborg Stad har haft stort fokus på att få till en lekyta som tilltalar ett större åldersspann än tidigare, från små barn som vill gunga till äldre barn som kan utmana sig i balans på surfbrädorna och klättervågen.

Bästa lekplatsen på jordklotet.
En av lekplatsens små besökare

Gröningen är ett välbesökt område som ligger intill den populära strandpromenad där gående samsas med cyklar, inlinesåkare och motionärer. För ökad säkerhet har det nya lekplatsområdet fått en tydligare avgränsning med en 70 meter vågformad bänk ut mot strandpromenaden.

Emil Andersson, platschef Peab:
- Det har varit stort intresse från alla förbipasserande under hela projektets gång. Många barn och vuxna har stått och tittat genom byggstaketet och varit nyfikna på allt som hänt här inne. Vi har haft jättebra dialog och samarbete med vår beställare och projektledare från Helsingborgs Stad. Det har varit väldigt inspirerande med alla nyfikna barn och vuxna som ställt mycket frågor och längtat efter att vi skulle bli klara så det känns extra roligt att vara här i dag och se och höra alla glada kommentarer från barn och föräldrar som uppskattar det vi byggt.

Johan Hellberg, projektledare Helsingborgs Stad:
- Arbetet med att ta fram lekplatsen från skiss till färdigt arbete har varit inspirerande och har flutit på bra. Samarbetet med våra gestaltare och projektörer internt på Stadsbyggnadsförvaltningen samt samarbetet med Peab i byggfasen har fungerat utmärkt. Resultatet blev mycket fint.

Fakta
Utformningen är framtagen av Helsingborgs Stad efter förslag från dialoger med närliggande förskolor, bouleklubben Kärnan-Gröningen och Helsingborgskanotisterna.

Utförandetid
September 2019 – April 2020

Beställare
Helsingborgs Stad

 

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.